Browsing by Author "Ersoy, Gülgün"
Now showing items 1-20 of 20
-
Barsak mikrobiyotası ve dayanıklılık egzersizleri
Ersoy, Nesli; Ersoy, Gülgün (2019)Barsak mikrobiyotası; hormonal nitelikte çeşitli sinyal molekülleri üreterek, kan dolaşımı ile vücudun farklı bölgelerine ulaşabilen mikroorganizma kümeleridir. Mikrobiyota günümüzde birçok hastalıkla ilişkilendirilen ... -
Consumption and preferences of fruits and vegetables in Turkish adults
Hızlı Güldemir, Hilal; Yousefirad, Neda; Akman, Cansu; Sezer, Fatma Elif; Yoldaş İlktaç, Havvanur; Garipağaoğlu, Muazzez; Ersoy, Gülgün (Cambridge University Press, 2020)High fruit and vegetable intake is associated with reduced risk of future chronic diseases. This study aimed to evaluate the consumption of fruits and vegetables in adults living in Turkey.The study was performed with ... -
Determination of some nutritional and quality properties of eggshell powder added cookies Properties of eggshell powder added cookies
Zerek, Elif; Ersoy, Nesli; Ersoy, Gülgün (Springer, 2022)Due to its low cost and high bioavailability, eggshell powder can be used as an additional calcium source in the diet. The purpose of the research is, to provide regain of the eggshell waste with eggshell powder added ... -
The effect of nutrition education sessions on energy availability, body composition, eating attitude and sports nutrition knowledge in young female endurance athletes
Nutrition knowledge plays a pivotal role in shaping dietary habits and food choices, particularly in the realm of sports nutrition. This study investigates the effects of a series of nutrition education sessions conducted ... -
Effects of hardaliye, a fermented grape drink, on oxidative stress, lipid profile, and blood pressure in young soccer players: a randomized controlled trial
Atan, Ramazan Mert; Ersoy, Gülgün; Çakıcı, Çağrı (2024)Objective: Hardaliye, a traditional fermented grape juice, can prevent imbalances in the antioxidant defense systems of soccer players. Hardaliye is mainly produced through the fermentation of grapes, sour cherry leaves, ... -
Evaluation of physical activity levels and anthropometric measurements in Turkish adults
Karaca, Esen; Toprak, Dilek; Doǧan, Nurhan; Ersoy, Nesli; Ersoy, Gülgün (Mattioli 1885, 2021)Background: The aim of this study is to determine the relationship between physical activity levels and antropometric measurements of Turkish adults. Materials and Method: The data were obtained via interviews with a ... -
Examination of the relationship between skin autofluorescence and lifestyle habits in young adults
Erim, Burak; Ersoy, Gülgün (Istanbul Medipol University, 2024)This study investigates the relationship between skin autofluorescence (SAF) levels and lifestyle habits in healthy young adults. The study was conducted between January 2022 and December 2022 with 300 healthy young adults. ... -
Farklı beden kitle indekslerine göre serum visfatin düzeyi ile metabolik parametreler arasındaki ilişki
Karaca, Kezban Esen; Ersoy, Gülgün (2019)Amaç: Bu çalışma, beden kitle indeksleri farklı olan bireylerde, beden kitle indeksi ile serum visfatinve metabolik parametereler arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla yapıldı.Yöntem: Araştırmaya dahil edilen hastalara ... -
Liposuction (yağ aldırma) ameliyatı olan kadınların ortoreksiya nervoza eğilimleri ve beden algıları
Güneş, Aslı Fatma (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu araştırma, 18-65 yaş aralığındaki liposuction ameliyatı olan kadınların ortoreksiya nervoza (ON) eğilimlerinin ve beden algılarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gönüllü katılımcıların kişisel bilgileri, ... -
Oral antidiyabetik ilaç kullanan Tip 2 diyabet hastalarında tıbbi beslenme tedavisinin Hemoglobin A1c düzeylerine etkisi
Dinçer, Erkan Deniz (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışma oral antidiyabetik (OAD) ilaç kullanan Tip 2 diyabetli bireylerde Tıbbi Beslenme Tedavisi (TBT)'nin HbA1c üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 18-65 yaş arası daha önce diyetisyen tarafından ... -
Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda glutensiz ve kazeinsiz diyetin gastrointestinal semptomlara etkisi
Tekkeli, Şevval (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklar, beslenme sorunlarını ve gastrointestinal sistem semptomlarını normal gelişmekte olan çocuklara göre sık yaşamaktadır. Davranışsal ve gastroinstestinal semptomları (GİS) ... -
Özel eğitim alan çocuklarda beslenmenin büyüme ve gelişme üzerine etkisi
Şenkula, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Amaç: Bu araştırma, İstanbul Eyüp Dilbade Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine başvuran, 4-16 yaş aralığında Serebral Palsi tanısı almış olan çocukların beslenme durumlarının büyüme ve gelişme üzerine etkisini saptamak ... -
Postmenopozal kadınlarda serum ferritin düzeyinin beslenme ve obezite ile ilişkisinin araştırılması
Özyürek, Fatmanur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Menopoz kadınların hayatında yaşlanma ile birlikte doğal olarak gelişen önemli bir geçiş dönemidir. Postmenopozal kadınlarda, değişen metabolizma nedeniyle kronik hastalıkların görülme riski artar. Vücutta demir durumunun ... -
Toplu beslenme sistemleri çalışanlarının alerjenlere yönelik etiketleme ve çapraz kontaminasyon konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Çetin, Minel (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Toplu beslenme sistemlerinde hizmet veren firmalara 1 Ocak 2020 itibari ile hazır yemek servisine yönelik etiketleme zorunluluğu getirilmiştir. Bu araştırma, toplu beslenme sistemlerinden (TBS) biri olan hazır yemek ... -
Türkiye A Milli Güreş Takımındaki sporcuların ağırlık kaybı dönemlerindeki beslenme ve kaygı durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Şahiner, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu çalışma, Türkiye A Milli Güreş Takımındaki 18 yaş üstü sporcuların ağırlık kaybı dönemlerindeki beslenme ve kaygı durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma; serbest stil kadın ve ... -
Vegan, vejetaryen ve omnivor sporcuların beslenme ve bazı antropometrik ölçümleri ile yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Mete, Zeynep (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Vejetaryen sporcuların fiziksel görünümlerindeki olumlu gelişmeler ve başarılı sporcuların vejetaryen yaşam tarzını benimsemeleri nedeniyle vejetaryen beslenme sporcular arasında yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada, vegan ve ... -
Vegetable and fruit consumption and its relationship with body mass index in adults: A cross-sectional and seasonal research from Turkiye
Hızlı Güldemir, Hilal; Saleki, Neda; Sezer, Fatma Elif; Yoldaş İlktaç, Havvanur; Akman, Cansu; Ersoy, Gülgün; Garipağaoğlu, Muazzez (Taylor and Francis Ltd., 2023)This study examines the relationship between fruit and vegetable consumption and the BMI in Turkiye. In this cross-sectional study, which 6332 adults were included, fruit and vegetable consumption, and preferences were ... -
Vejetaryen sporcu olmak; besin tüketimi nasıl şekillenmeli?
Mete, Zeynep; Ersoy, Nesli; Ersoy, Gülgün (Düzce Üniversitesi, 2022)Vejetaryen sporcu sayısı her geçen gün artış göstermekte ancak bu artışa paralel olarak sporculara referans olabilecek literatür sayısı oldukça sınırlı kalmaktadır. Vejetaryen bireyler çoğunlukla ani şekilde, sağlık kontrolü ... -
Yumurta kabuğu tozu eklenmiş kurabiyelerin bazı besinsel ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Zerek, Elif (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Günümüzde, atıkların geri dönüşümü Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ni gerçekleştirmek için önemlidir. Yumurta kabuğu ve zarı; tüm yumurtanın yaklaşık %11'ini oluşturur ve önemli bir atık kaynağıdır. Yumurta kabuğu tozu, ... -
Yüksek veya önerilen miktarda proteinli diyet ile birlikte yapılan kuvvet egzersizlerinin vücut bileşimi ve performansa etkisi
Karatoprak, Abdülhakim; Ersoy, Nesli; Ersoy, Gülgün (Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri, 2022)Amaç: Bu çalışmada, vücut geliştirme amacıyla kuvvet egzersizi yapan genç erkek bireylere verilen yüksek ve önerilen miktarda proteinli diyetin, vücut bileşimi ve performans üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. ...