Browsing by Author "Öztürk, Rabia İclal"
Now showing items 1-20 of 20
-
18-30 yaş arası üniversite öğrencilerinde duygusal açlık ve yeme davranışında etkili psikolojik faktörler
Solak, İrem (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Duyguların insanlardaki yeme davranışlarını etkilediği bildirilmektedir. Sağlığı olumsuz yönde etkileyen yeme davranışlarının belirlenmesi ve gelişiminin önlenmesi, fiziksel, duygusal ve sosyal sorunları azaltarak bireylerin ... -
18-65 yaş arası bireylerin yeme tutumu ve farkındalığının araştırılması
Ayaz, Ayşenur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma yetişkin bireylerde yeme tutumu ve farkındalığını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Temmuz 2019-Mayıs 2021 tarihleri arasında Kocaeli'de yaşayan 127 kadın, 127 erkek olmak üzere toplam 254 gönüllü ... -
Ağırlık kontrolü yapan bireylerde yeme tutum davranışı ve duygusal iştahın değerlendirilmesi
Bekiroğlu, Kübracan (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışma 1 Ocak-28 Şubat 2018 tarihleri arasında ağırlık kontrolü yapmak için diyet polikliniğine başvuran bireylerde yeme tutum davranışları ve duygusal iştahın değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Ağırlık kontrolü ... -
Amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin belirlenmesi
Delice, Eda Elif (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu araştırma, amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin belirlenmesi, iki grup arasındaki farklılıkların ortaya çıkarılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya ... -
Covid-19 pandemisinde evden çalışanların stres ve fiziksel aktivite durumu değişikliklerinin beslenme ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Güney Coşkun, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)COVID-19 pandemisinin Türkiye'de görülmesinin hemen ardından virüsün yayılmasını önlemek ve yavaşlatmak için sosyal mesafe, hijyen ve karantina gibi çeşitli önlemler alınmaya başlandı. Bireylerin kalabalık yerlerden ... -
Gestasyonel diyabetli bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Şahin, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Gestasyonel diabetes mellitus (GDM), gebelik sırasında başlayan ya da ilk tanısı Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) sırasında ortaya konan çeşitli derecelerdeki karbonhidrat intoleransıdır. Gebelik diyabeti ciddi maternal ... -
Kadınlarda duygu durumları, vitamin ve mineral alım düzeyleri ve biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Kayalar, Selma (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu çalışmanın amacı sosyo-ekonomik faktörler ve antropometrik ölçümler ile birlikte, diyet yoluyla alınan toplam vitamin ve mineral düzeylerinin ve biyokimyasal parametrelerin depresyon ile olan ilişkisini araştırmaktır. ... -
Mononükleer kan hücrelerinde mitokondriyal aktivite ölçüm metodunun geliştirilmesi ve ramazan orucunun bu aktiviteye etkisi
Kablan, Şeyma (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu tez çalışmasında, genel sağlık durumunun veya vücuttaki metabolik değişikliklerin bir göstergesi olabilen mitokondriyal fonksiyonun ölçülebilmesi için uygun bir metodun geliştirilmesi ve Ramazan orucunun bireylerin ... -
Obez bireylerde duygusal yeme davranışının beslenme durumuna etkisi
Girgin, Ecem (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Duygusal yeme davranışı yalnız hissetme, depresyon ve anksiyete gibi duygu değişimleriyle birlikte seyreden normalden fazla yeme ile karakterize psikolojik yeme türlerinden biridir. Yapılan birçok çalışmada obez bireylerin ... -
Polyamine metabolism and obesity: Polyamine metabolic enzymes involved in obesity
Büyükuslu, Nihal; Öztürk, Rabia İclal (İstanbul Medipol University, 2018)The natural polyamines, putrescine, spermidine and spermine are distributed widely in all cells including adipocytes. They are involved in several physiological processes involving gene expression and cell proliferation. ... -
Temel yas unsurları ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
Selvi, Yavuz; Öztürk, Rabia İclal; Ağargün, Mehmed Yücel; Beşiroğlu, Lütfullah; Çilli, Ali Savaş (AVES, 2011)Amaç: Bu çalışmada yas tutan bireylerde görülen yas tepkilerinin Şiddetini değerlendiren CBI’nın (Core Bereavement Items) Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğinin araştırılması amaçlandı. Yöntemler: Araştırmanın örneklemini ... -
Tip 2 diyabetli bireylerin tatlandırıcı ve tatlı tüketimleri ile metabolik kontrol arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Öztürk, Fatma Feyza (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışma, tip 2 diyabetli bireylerin tatlandırıcı ve tatlı besin tüketimleri ile metabolik kontrol arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yaş ortalaması 58,86±4,15 olan 160 tip 2 diyabetli birey (60 erkek, 100 kadın) ... -
Tuz tüketimi ve sağlık
Öztürk, Rabia İclal; Garipağaoğlu, Muazzez (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2018)Sofra tuzu sodyum ve klorür iyonlarından oluşan basit ama hayati bir maddedir. Mutfakta kullanımının yanı sıra tarım, hayvancılık, gıda, tıp ve sanayinin birçok alanında önemli rol oynamaktadır. Denizler, tuzlu göller ve ... -
Türkiye A Milli Güreş Takımındaki sporcuların ağırlık kaybı dönemlerindeki beslenme ve kaygı durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Şahiner, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu çalışma, Türkiye A Milli Güreş Takımındaki 18 yaş üstü sporcuların ağırlık kaybı dönemlerindeki beslenme ve kaygı durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma; serbest stil kadın ve ... -
Üniversite öğrencilerinde renklerin tatlı tüketimine etkisinin incelenmesi
Dağlı, Begüm (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Besin yetersizliğinden obeziteye kadar geniş bir aralıkta görülebilen malnütrisyon ve beslenmeye bağlı hastalıkların tüm dünyayı tehdit ettiği görülmektedir. Bir taraftan yeme alışkanlıklarının gün geçtikçe değişmesi ve ... -
Üstün zekâlı çocukların annelerinin gebelik sürecindeki beslenme alışkanlıklarının saptanması: Retrospektif bir çalışma
Altınoklu, Elif Nur; Öztürk, Rabia İclal; Kablan Çimen, Şeyma; Ayşit, Neşe; Tuncer, Funda (Türkiye Klinikleri, 2023)Amaç: Bu araştırmada, üstün zekâlı çocuğu olan annelerin gebelik dönemindeki beslenme al ışkanlıklarının araştırılması ve kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Retrospektif ve ta- nımlayıcı ... -
Working from home during the COVID-19 pandemic and its effects on diet, sedentary lifestyle, and stress
Güney Coşkun, Merve; Öztürk, Rabia İclal; Yabacı Tak, Ayşegül; Şanlıer, Nevin (MDPI, 2022)Many companies switched to working from home (WFH) after the COVID-19 pandemic. This paper aimed to examine the changes in dietary behavior, body weight, sedentary lifestyle, and stress in individuals who practice WFH. A ... -
Yetişkin bireylerde tatlı tüketimi ve duygudurum değişiklikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Derya, Deniz (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Duygusal yeme davranışı stres, üzüntü, mutluluk ve depresyon gibi duygudurum değişiklikleri ile ortaya çıkan, zamanı belli olmayan ve belirli besinlere karşı hissedilen psikolojik yeme türlerinden biridir. Yapılan çalışmalarda, ... -
Yetişkinlerde sirkadiyen uyku ritmi ve beslenme arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Bahadır, Fatma Gizem (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışma, uyku ile beslenme arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışma İstanbul'da bulunan iki özel hastanede çalışan 19-65 yaş arası 177 gönüllü birey üzerinde yapılmıştır. Bireylerin demografik özellikleri ...