Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAtan, Ramazan Mert
dc.contributor.authorErdem, Nihal Zekiye
dc.date.accessioned2021-12-14T06:33:39Z
dc.date.available2021-12-14T06:33:39Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationAtan, R. M. ve Erdem, N. Z. (2021). Ağırlık yönetiminde Omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin rolü. Beslenme ve Diyet Dergisi, 49(2), 97-105. https://dx.doi.org/10.33076/2021.BDD.1476en_US
dc.identifier.issn1300-3089
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.33076/2021.BDD.1476
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/8648
dc.description.abstractObezite; vücutta anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır ve pandemik bir hastalık olarak kabul edilir. Birçokmetabolik hastalığın oluşmasına neden olan obezite, aynı zamanda ülkelerin sağlık maliyetlerini de ciddi düzeylerdeartırmaktadır. Bütüncül olarak yaklaşıldığında kalıcı tedavi çözümlerinin elzem olduğu görülmektedir. Tıbbi beslenmetedavisi, egzersiz ve davranış değişikliği kombinasyonunun en etkili tedavi yöntemi olduğu bilinmektedir. Bu yöntemlereek olarak omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin vücut ağırlık kaybı üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir.Linoleik asit ve α-linolenik asit sentezi insan vücudunda gerçekleştirilemediği için besinler ile alınması gereklidir.Özellikle eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) gibi omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin, farklımetabolik değişiklikler yoluyla vücut ağırlık kaybı üzerinde etkili olabileceği belirtilmektedir. Ancak, yapılan araştırmalarincelendiğinde omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin bu etkileri belirsizliğini korumaktadır. Bu derleme yazının amacı;vücut ağırlık yönetiminde omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin rolü ve önerilen etki mekanizmaları hakkında literatürdeyer alan güncel bilgilerin sunulmasıdır.en_US
dc.description.abstractObesity is defined as abnormal or excessive fat accumulation in the body and is considered a pandemic disease. Obesity, which causes many metabolic diseases, also increases the health costs of countries seriously. It is seen that permanent treatment is essential when approached holistically. The combination of medical nutrition therapy, exercise, and behavior modification is known to be the most effective treatment method. In addition to these methods, omega-3 polyunsaturated fatty acids are thought to be effective on weight loss. Since linoleic acid and α-linolenic acid synthesis cannot be performed in the human body, they must be provided with foods. In particular, it is suggested that omega-3 polyunsaturated fatty acids such as eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) may affect weight loss through different metabolic changes. However, these effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids are still unclear when the researches are examined. The purpose of this review article is to present current information about the role of omega-3 polyunsaturated fatty acids in weight management and their proposed effect mechanisms in the literature.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTürkiye Diyetisyenler Derneğien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectObeziteen_US
dc.subjectOmega-3en_US
dc.subjectAğırlık Kaybıen_US
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectOmega-3en_US
dc.subjectWeight Lossen_US
dc.titleAğırlık yönetiminde Omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin rolüen_US
dc.title.alternativeThe role of Omega-3 polyunsaturated fatty acids in weight managementen_US
dc.typereviewen_US
dc.relation.ispartofBeslenme ve Diyet Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-7046-9515en_US
dc.identifier.volume49en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage97en_US
dc.identifier.endpage105en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.identifier.doi10.33076/2021.BDD.1476en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster