Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorErdem, Nihal Zekiye
dc.contributor.authorBayraktaroğlu, Emre
dc.date.accessioned2021-08-23T09:03:58Z
dc.date.available2021-08-23T09:03:58Z
dc.date.issued2020en_US
dc.date.submitted2020-07-13
dc.identifier.citationBayraktaroğlu, E. (2020). Bariyatrik cerrahi sonrası uzun dönemde beslenme durumlarının beslenme kalitesine etkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7922
dc.description.abstractObezite; birçok hastalık için yüksek risk taşımaktadır. Obezitenin tedavisinde diğer yöntemler yetersiz kaldığında ve gerekli koşullar sağlandığında bariyatrik cerrahiye başvurulmaktadır. Bariyatrik cerrahi sonrası beslenme kalitesinde değişiklikler olabilmekte ve bu değişimler beslenme durumunu etkileyebilmektedir. Bu çalışma; bariyatrik cerrahi geçirmiş 89 hastanın beslenme kalitesini ve beslenme durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bariyatrik cerrahi geçirmiş 18-65 yaş aralığındaki 53 kadın 36 erkek hastanın demografik bilgileri, klinik bulguları hastanenin kayıt sisteminden retrospektif olarak alınmıştır. Hastaların "Beslenme Kaliteleri'' ve "Yiyecek Tüketim Sıklığı'' ise prospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar postoperatif (postop) 1. yıl, 2. yıl ve 3. yıl olarak gruplara ayrılarak SPSS 22 paket programı ile istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Tüm hasta gruplarının günlük ortalama 1400,46 ± 602,47 kkal enerji ve 56,19 ± 25,15 gram protein aldıkları saptanmıştır. Hastaların beslenme kalitesi puanları; postop 1. yıl 20,97 ± 4,12, 2. yıl 20,93 ± 4,03 ve 3. yıl 22,24 ± 3,42 bulunmuştur, gruplar arası anlamlı bir fark bulunamamıştır (p> 0,05). Postop 1. yılda enerji, protein, su ve lif alımı ile beslenme kalitesi puanları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur (p< 0,05). Hastaların en çok pirinç / pilav ve ekmek tüketirken zorlandıkları görülürken, sebzeleri ve balığı en rahat tükettiği görülmüştür. Çalışmada, bariyatrik cerrahinin önemli ölçüde ağırlık kaybı sağladığı (43,82 ± 25,14 kg), erken dönemde beslenme durumu ile beslenme kalitesi arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractObesity plays a major role in the development of many diseases. On the assumption that the other relevant methods for obesity are inadequate, bariatric surgery could be used as a solution if the necessary conditions are met. After bariatric surgery, some changes in nutritional quality might ocur, and these changes could affect the nutritional status. The aim of this study was to determine the nutritional quality and nutritional status of 89 patients undergoing bariatric surgery. Demographic data, anthropometric measurements and clinical findings of 53 famale 36 male 89 patients between 18-65 aged with a history of bariatric surgery were retrospectively obtained from the patient record system of the hospital. Nutritional quality and frequency of food consumption of the patients were identified prospectively by "Quality of Alimention'' and "Food Consumption Frequency'' forms. The patients were postoperatively (postop) divided into groups as 1st year, 2nd year and 3rd year. The process was statistically evaluated with SPSS 22 package program. These patients daily consumed an average of 1400.46 ± 602.47 kcal energy and 56.19 ± 25.15 grams of protein. The mean of the results obtained from Qualıty of Allimention form of the patients was calculated as 20.97 ± 4.12 for the postop first year, 20.93 ± 4.03 for the second year and 22.24 ± 3.42 for the third year. There was no significant difference between the groups (p> 0,05). At the end of the first postoperative year, a positive correlation was found between the consumption of the energy, protein, water, fiber and nutritional quality scores (p< 0,05). It was observed that patients had difficulty when they consumed rice and bread the most, but they consumed the most comfortable fish and vegetables. In this study, it was found that the significantly weight loss (43,82 ± 25,14 kg) was achieved through bariatric surgery, also there was a relationship between nutrition quality and nutrition at the early period.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBariyatrik Cerrahien_US
dc.subjectBeslenme Durumuen_US
dc.subjectBeslenme Kalitesien_US
dc.subjectGastrik Bypassen_US
dc.subjectRoux-en-Y Gastrik Bypassen_US
dc.subjectSleeve Gastrektomien_US
dc.subjectYiyecek Toleransıen_US
dc.subjectBariatric Surgeryen_US
dc.subjectFood Toleranceen_US
dc.subjectGastric Bypassen_US
dc.subjectNutritional Statusen_US
dc.subjectQuality of Alimentionen_US
dc.subjectRoux-en-Y Gastric Bypassen_US
dc.subjectSleeve Gastrectomyen_US
dc.titleBariyatrik cerrahi sonrası uzun dönemde beslenme durumlarının beslenme kalitesine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of long-term nutri̇ti̇onal status on quality of alimention after bariatric surgeryen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster