Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBüyükuslu, Nihal
dc.contributor.authorPak, Meşkure
dc.date.accessioned2021-05-20T11:47:02Z
dc.date.available2021-05-20T11:47:02Z
dc.date.issued2016en_US
dc.date.submitted2016-08-31
dc.identifier.citationPak, M. (2016). Ramazan ayında oruç tutan bireylerde beslenme durumunun kan bulguları, vücut ağırlığı ve bileşeni üzerine etkileri. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/6866
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı Ramazan ayında tutulan orucun ve değişen beslenme durumunun sağlıklı yetişkinlerde kan bulguları, vücut ağırlığı ve bileşeni üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya Ramazan ayı boyunca ara vermeden oruç tutan 30 birey katıldı. Çalışma Ramazan ayının başında, ortasında ve sonunda olmak üzere üç aşamada gerçekleştirildi. Bireylerin antropometrik ölçümleri ile biyokimyasal parametreleri değerlendirmek üzere kan örnekleri alındı, mekanik tansiyon aleti ile kan basıncı ölçüldü. Ayrıca beslenme durumunun belirlenmesi için 1 günlük besin tüketim kaydı ile Ramazan ayı öncesi ve sırasında besin gruplarının tüketimini karşılaştırmak amacıyla bireylerin besin tüketim sıklığı alındı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesi için SPSS 18.0 paket programı kullanıldı. Ramazan ayı sonunda erkek bireylerin enerji tüketimlerinin önemli ölçüde azaldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte bireylerin su tüketimi ve enerjinin karbonhidrattan gelen yüzdesi artmış; tüketilen protein miktarı ve proteinden gelen enerji yüzdesi, besinsel lif, folik asit, doymuş yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri ile kalsiyum alımı anlamlı olarak azalmıştır. Ramazan ayı sonunda tüm bireylerin bel ve kalça çevresi ile bel kalça oranında azalma, kadın bireylerin BKİ değerlerinde artış, erkeklerin yağ yüzdelerinde ise azalma olduğu görülmüştür. Ayrıca bireylerin serum glukoz, kreatinin, toplam kolesterol, LDL kolesterol seviyeleri ile sistolik kan basıncının anlamlı olarak arttığı bulunmuştur. Sonuç olarak; Ramazan ayında uzun süre aç kalınması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi; bazı biyokimyasal parametrelerde, kan basıncı, vücut ağırlığı ve bileşeninde değişikliklerin görülmesine neden olur.en_US
dc.description.abstractThe purpose of this study is to investigate the effects of Ramadan fasting and changes in nutrition status on biochemical parameters, body weight and composition in healthy adults. The study was composed of 3 stages; before Ramadan, during Ramadan and end of Ramadan. Anthropometry measurements and blood samples were taken. Blood pressure was measured using a mechanical sphygmomanometer. Dietary intake was measerud using 24 hour recall records and food frequency questionnaire. Statistical analysis was performed with SPSS 18.0 package program. We found a significant reduction in energy consumption of men. Also, there was a significant increase in water consumption and percentage of carbohydrates. Protein, dietary fiber, folic acid, saturated fatty acids, mono unsaturated fatty acids and calcium intakes decreased at the end of Ramadan in all individuals. In all subjects waist and hip circumference were decreased at the end of Ramadan. BMI increased significantly in women and body fat percentage decreased in men. The levels of serum glucose, creatinin, total cholesterol, LDL cholesterol and systolic blood pressure were increased significantly. In conclusion, long fasting hours and changes in nutrition statement in Ramadan can effect some biochemical parameters and blood pressure, body weight and body composition.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntropometrien_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectBiyokimyasal Ölçümleren_US
dc.subjectRamazanen_US
dc.subjectOruçen_US
dc.subjectAnthropometryen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectBiochemical Parametersen_US
dc.subjectRamadanen_US
dc.subjectFastingen_US
dc.titleRamazan ayında oruç tutan bireylerde beslenme durumunun kan bulguları, vücut ağırlığı ve bileşeni üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of nutritional status on biochemical parameters, body weight and body composition during ramadan fastingen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster