Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKızılaslan, Deniz
dc.contributor.authorÜrkmez, Seval
dc.contributor.authorDikmen, Yalım
dc.contributor.authorDemirkıran, Oktay
dc.contributor.authorUtku, Tuğhan
dc.date.accessioned2020-10-02T06:47:32Z
dc.date.available2020-10-02T06:47:32Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationKızılaslan, D., Ürkmez, S., Dikmen, Y., Demirkıran, O. ve Utku, T. (2020). Kritik hastalarda standart ve diyabete özgü beslenme ürünlerinin, sıkı kan şekeri kontrolü üzerine etkilerinin karşılaştırılması. Türk Yoğun Bakım Dergisi, 18(3), 139-145. https://dx.doi.org/10.4274/tybd.galenos.2019.66588en_US
dc.identifier.issn2602-2974
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.4274/tybd.galenos.2019.66588
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/5897
dc.description.abstractAmaç: Beslenme desteği, yoğun bakım tedavisinin bir parçasıdır. Çalışmamızda hiperglisemikkritik yoğun bakım hastalarında diyabete özgü enteral ürün ile standart enteral ürünün sıkı kan şekerikontrolü ve insülin ihtiyacı üzerine etkilerini araştırdık.Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif, randomize, “cross over” karşılaştırmalı çalışma olarakplanlandı. Enteral ürün alımını tolere eden hastalarda günlük alması gereken kalori gereksinimleri25 kcal x vücut ağırlığı olarak hesaplandı. Kalori gereksinimleri 21 saate bölünerek saatlik kaloriihtiyaçları ve beslenme ürünü volümü hesaplandı. Seksen hasta 2 gruba ayrılarak 1. gruba ilk 24saatte ISOSOURCE® Standart, 2. gruba ise Novasource® Diabet verildi. İkinci 24 saatte 1. grubaNovasource® Diabet, 2. gruba ise ISOSOURCE® Standart verildi. Kan şekeri düzeyini 80-150 mg/dL düzeyinde tutacak şekilde intravenöz yoldan insülin infüzyonu verildi. Dört saatte bir kan şekeridüzeyi arter kan gazı alınarak ölçüldü.Bulgular: Çalışmamızda en yüksek, en düşük, ortalama ve medyan kan glukoz değerleri ile toplaminsülin, ortalama insülin düzeyleri ve insülin doz değişiklik sayısı kaydedildi. En yüksek, en düşükve ortalama kan glukoz değerleri açısından her iki ürün arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Her ikigrupta medyan kan glukoz düzeyleri karşılaştırıldığında sayısal olarak anlamlı görülse de istatistikselolarak anlamlı bir fark bulunamadı.Sonuç: Diyabetik olmayan kritik hastalarda diyabete özgü ürünün sıkı kan şekeri kontrolünde çok büyük bir katkısı olmadığı sonucuna varıldı.en_US
dc.description.abstractObjective: Nutritional support is a part of intensive care unit therapy. In our study, we investigated the effects of diabetes-specific enteral formula and standard enteral formula on tight blood glucose control and insulin requirement in hyperglycemic intensive care unit patients.Materials and Methods: The study was planned as a prospective, randomized, crossover comparative study. The daily caloric requirements for patients who tolerated enteral product intake were calculated as 25 kcal x body weight. Calorie requirements were divided into 21 hours and hourly calorie needs and nutrient volume were calculated. Eighty patients were divided into two groups. First group received ISOSOURCE (R) Standard and second group received Novasource (R) Diabetes in the first 24 hours. In the second 24 hours, group 1 received Novasource (R) Diabetes, while Group 2 received Isosource (R) Standard. An intravenous insulin infusion was given to maintain the blood glucose level at 80-150 mg/dL. Blood glucose level was measured every 4 hours by taking arterial blood gas. Maximum, minimum, mean and median blood glucose levels, total insulin, mean insulin levels and the number of insulin dose changes were recorded.Results: No statistically significant difference was observed between two groups in terms of maximum, minimum and mean blood glucose levels. When compared, median blood glucose levels were numerically significant, but were not statistically significant in both groups.Conclusion: It was concluded that diabetes-specific enteral formula did not contribute significantly to tight blood glucose control in non-diabetic critical patients.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGalenos Yayıncılıken_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectŞekeren_US
dc.subjectHiperglisemien_US
dc.subjectİnsülinen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectGlucoseen_US
dc.subjectHyperglycemiaen_US
dc.subjectInsulinen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.titleKritik hastalarda standart ve diyabete özgü beslenme ürünlerinin, sıkı kan şekeri kontrolü üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeComparison of the effects of standard and diabetes-specific dietary products on tight blood glucose control in critically lll patientsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürk Yoğun Bakım Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalıen_US
dc.authorid0000-0001-6587-8103en_US
dc.identifier.volume18en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage139en_US
dc.identifier.endpage145en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.4274/tybd.galenos.2019.66588en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster