Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖztürk, Rabia İclal
dc.contributor.advisorErciyas, Kamile
dc.contributor.authorDaşkın, Sena
dc.date.accessioned2023-11-23T10:58:14Z
dc.date.available2023-11-23T10:58:14Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-01-13
dc.identifier.citationDaşkın, S. (2022). Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'na başvuran periodontitisli hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/11864
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı periodontitisli bireylerin beslenme durumlarını diyet inflamatuar indeksi aracılığıyla değerlendirip periodontal açıdan sağlıklı bireylerle karşılaştırmaktır. Çalışmaya 19-65 yaş arası 60 periodontitisli ve 60 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Bireylere; genel bilgileri, antropometrik ölçümleri, periodontal durumları, diş sağlığı, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklığı ve üç günlük besin tüketim kaydı bulunan anket yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Bireylerin yaş ortalaması 44,2 yıl ve BKİ değerleri periodontitisli grup için 28,8 kg/m2 ve kontrol grubu için 26,4 kg/m2 olarak hesaplanmıştır. Periodontitisli bireylerin BKİ'leri kontrol grubundaki bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksektir (p<0,05). Bireylerin diyet inflamatuar indeksi puanları periodontitisli bireylerde ortalama 1,38± 3,77 puan, kontrol grubunda ortalama -0,50± 3,38 puan olarak saptanmıştır. Periodontitisli bireylerin kontrol grubundaki bireylere kıyasla ve erkek bireylerin kadın bireylere kıyasla istatistiksel yönden anlamlı şekilde daha yüksek çeyrekliklerde yer aldıkları görülmüştür (p<0,05). Sonuç olarak diyetin inflamatuar durumunun periodontitis ile bağlantılı olabileceği; periodontitis ve diğer sistemik inflamasyon ile bağlantılı olan hastalıkların önlenmesi ve olumsuz etkilerinin azaltılmasında antiinflamatuar beslenmenin etkili olabileceği düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study is to evaluate the nutritional status of individuals with periodontitis through the diet inflammatory index and compare them with healthy participants. 60 participants with periodontitis were matched 60 healthy individuals between the ages of 19-65 in the study. In order to determine general information, anthropometric measurements, periodontal conditions, dental health conditions and nutritional habits, a 3-day food consumption record and questions for food consumption frequencies were applied face-to-face. The mean age of the individuals was 44,2 years and BMI values were calculated as 28,8 kg/m2 for the periodontitis group and 26,4 kg/m2 for the control group. BMI values of individuals with periodontitis are statistically significantly higher than those in the control group (p<0.05). The dietary inflammatory index scores of the individuals with periodontitis were found to be on average 1,38± 3.77, and on average -0.50± 3.38 in the control group. It was observed that individuals with periodontitis compared to individuals in the control group and male individuals compared to female individuals were in statistically significantly higher quartiles (p<0.05). As a result, it is thought that the inflammatory state of the diet may be associated with periodontitis; anti-inflammatory nutrition may be effective in preventing and reducing the negative effects of periodontitis and other diseases associated with systemic inflammation.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectDiyeten_US
dc.subjectDiyet İnflamatuar İndeksien_US
dc.subjectİnflamasyonen_US
dc.subjectPeriodontitisen_US
dc.subjectDieten_US
dc.subjectDietary Inflammatory Indexen_US
dc.subjectInflammationen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectPeriodontitisen_US
dc.titleGaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'na başvuran periodontitisli hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of the nutritional status of patients with periodontitis appeal to Gaziantep University Faculty of Dentistry Periodontology Departmenten_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.institutionauthorDaşkın, Sena


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster