Farklı beden kitle indekslerine göre serum visfatin düzeyi ile metabolik parametreler arasındaki ilişki
Künye
Karaca, K. E. ve Ersoy, G. (2019). Farklı beden kitle indekslerine göre serum visfatin düzeyi ile metabolik parametreler arasındaki ilişki. Avrasya Aile Hekimliği Dergisi, 8(4), 165-174. https://doi.org/10.33880/ejfm.2019080404Özet
Amaç: Bu çalışma, beden kitle indeksleri farklı olan bireylerde, beden kitle indeksi ile serum visfatinve metabolik parametereler arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla yapıldı.Yöntem: Araştırmaya dahil edilen hastalara kişisel bilgilerini, beslenme alışkanlıklarını ve fizikselaktivite durumlarını içeren bir anket formu uygulandı. Boy uzunlukları ve vücut ağırlıkları ölçüldü, bedenkitle indeksleri hesaplandı, vücut yağ yüzdesi ve bel çevresi ölçümleri yapıldı. Ayrıca hastaların rutinbiyokimyasal bulgularına (total kolesterol, trigliserit, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol,açlık glukozu, açlık insülini) ve serum visfatin değerlerine bakıldı, beden kitle indeksleri göre değerlendirmeyapıldı.Bulgular: Bireylerin serum visfatin düzeyi ile yaş, cinsiyet, bel çevresi arasında anlamlı bir ilişkibelirlenmezken, vücut yağ yüzdeleri ile negatif yönlü ve orta düzey bir ilişki tespit edildi. Ayrıca beden kitleindeksleri ile serum visfatin arasında negatif korelasyon vardı. Serum visfatin düzeyi ile kolesterol, trigliserid,HDL-kolesterol, LDL-kolesterol ve VLDL-kolesterol arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkibulunmazken, serum visfatin ile açlık glukoz ve açlık insülin düzeyi arasında negatif korelasyon saptandı.Sonuç: Beden kitle indeksi yüksek olan bireylerde serum visfatin düzeyi daha düşük saptandı. Serumvisfatin düzeyinin açlık glukoz ve açlık insülin ile negatif korelasyon göstermesi, serum visfatin düzeyininobezitede insülin direncinin gelişim mekanizması ile ilişki olabileceğini göstermektedir. Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between body mass index and serum visfatin and metabolic parameters in subjects with different body mass indexes. Methods: Patients enrolled in this study were applied a questionnaire including their personal information, dietary habits and status of physical activities. Their length and body weight were measured, body mass indexes were calculated, and body fat percentage and waist circumference were measured. In addition, routine biochemical parameters (total cholesterol, triglyceride, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, VLDL-cholesterol, fasting blood glucose, fasting insulin) and serum visfatin levels of patients were measured, and they were evaluated according to their body mass indexes. Results: Serum visfatin levels of patients were not found to be correlated with their age, gender and waist circumference, but a moderate negative correlation was determined with body fat percentage. Also there was a negative correlation between body mass indexes and serum visfatin level. While there was no statistically significant relation between serum visfatin level and cholesterol, triglyceride, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol as well as VLDL-cholesterol, a negative correlation was found between serum visfatin and fasting glucose and fasting insulin levels. Conclusion: Serum visfatin levels resulted lower in patients with high body mass indexes. Negative correlation between serum visfatin levels and fasting blood glucose as well as fasting blood insulin indicates that serum visfatin levels may be associated with the mechanism of insulin resistance in obesity.