18-65 yaş arası bireylerin yeme tutumu ve farkındalığının araştırılması
Künye
Ayaz, A. (2021). 18-65 yaş arası bireylerin yeme tutumu ve farkındalığının araştırılması. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.Özet
Bu çalışma yetişkin bireylerde yeme tutumu ve farkındalığını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Temmuz 2019-Mayıs 2021 tarihleri arasında Kocaeli'de yaşayan 127 kadın, 127 erkek olmak üzere toplam 254 gönüllü bireyin katılımı ile gerçekleşmiştir. Katılımcılara demografik bilgiler, antropometrik ölçümler, YTT-40 ölçeği, YFÖ-30 ölçeği ve besin tüketim kaydının bulunduğu anket formu araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 30,17±10,56 yıldır. Çalışmaya katılan kadınların YTT-40 puanları erkeklere göre yüksek bulunmuştur (p<0,05). YFÖ-30 ölçeği puan ortalaması ise cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0,05). Kadınların erkeklere göre duygusal yeme puanı ortalaması düşük, yeme kontrolü ve yeme disiplini puanı ortalaması yüksek bulunmuştur (p<0,05). BKİ grupları arasında YTT-40 ve YFÖ-30 ölçeği puan ortalaması açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. YFÖ-30 faktör puanlarından farkındalık, obez bireylerde normal ve hafif şişman bireylere göre düşük bulunmuştur (p<0,05). YTT-40 ile YFÖ-30 ölçeği alt faktörlerinden yeme disiplini ve enterferans puanı arasında pozitif yönlü, zayıf düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). YFÖ-30 ölçeği puanı ile YTT-40 puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). YFÖ-30 puanı ile disinhibisyon, duygusal yeme, yeme kontrolü, yeme disiplini, farkındalık, enterferans puanı arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p<0,05). Konu ile ilgili daha geniş ve kapsamlı araştırmalar yapmaya ihtiyaç duyulmaktadır. This study was conducted to evaluate eating attitude and awareness in adults. The study was carried out in between July 2019 and May 2021 with the participation of 254 volunteers, 127 women and 127 men, living in Kocaeli. The survey form containing demographic information, anthropometric measurements, Eating Attitudes Test (EAT-40) scale, Mindful Eating Questionnaire (MEQ-30) scale and food consumption record was applied to the participants by the researcher. The mean age of the individuals participating in the study was 30.17±10.56. The EAT-40 scores of the women participating in the study were found to be higher than the men (p<0.05). The mean score of MEQ-30 scale did not differ significantly according to gender (p>0.05). The mean of emotional eating score of women was lower than that of men, and the mean of eating control and eating discipline was higher (p<0.05). There was no significant difference between BMI groups in terms of mean score of EAT-40 and MEQ-30 scales. Awareness among the MEQ-30 factor scores was found to be lower in obese individuals than in normal and slightly obese individuals (p<0.05). There is a positive, weak and statistically meaningful relationship between the eating discipline and interference score, which are sub-factors of EAT-40 and MEQ-30 scale (p<0.05). No statistically significant correlation was found between the MEQ-30 scale score and the EAT-40 score (p>0.05). There is a positive and statistically meaningful relationship between the MEQ-30 score and disinhibition, emotional eating, eating control, eating discipline, mindful eating, and interference scores (p<0.05). There is a need for more extensive and comprehensive research on the subject.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [1159]